herfstblad herfstblad2
Herfstblad1a
Herfstblad1a omslagwandelgids1 Herfstblad1a
Herfstblad1a
herfstblad1 herfstblad2a

Copyright 2006-2014


Schitterende wandelroute door natuurgebied Langstraat

De Winterdijk en het fietspad op de oude Langstraat-spoorlijn begrenzen het Natuurgebied Langstraat en haar omgeving. Het natuurgebied van circa 10 km2 kenmerkt zich door smalle weilanden, op enkele plaatsen omzoomd door elzenhagen en knotwilgen. Het bijzondere karakter schuilt in de combinatie van waardevolle plantengemeenschappen, een fraai door mensenhanden ingericht landschap en de hierbij passende, karakteristieke bebouwing.

Cultuurhistorisch erfgoed
Verschillende organisaties (Staatbosbeheer, waterschap de Brabantse Delta, provincie Noord-Brabant en gemeente Waalwijk) zijn verenigd in het Platform Langstraat. Dit platform zet zich in om het natuurgebied Langstraat verder te ontwikkelen en voor iedereen toegankelijker te maken. Staatsbosbeheer probeert door natuurontwikkeling vooral planten te beschermen, die hun bestaan danken aan de bijzondere samenstelling van het grondwater. Agrarisch en particulier landschapsbeheer bevorderen de kwaliteit van de omgeving van dorpskernen. Waterschap de Brabantse Delta, Provincie Noord-Brabant en gemeente Waalwijk maken zich sterk voor het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed en de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater.

Mozaïek van natuurimpressies
De samenwerking tussen de verschillende overheden heeft er mede toe geleid dat er nu een goed ontsloten wandelpadennet bestaat. De routes voeren de wandelaar door een mozaïek van natuurimpressies. De hoogtepunten hierin zijn het landgoed Zuidewijn en de natuurreservaten Labbegat, Dullaart en de Dulver.
De wandeling start bij het spoorwegemplacement aan de Julianalaan te Sprang-Capelle.

riet1

Wandelroute.jpg

Wandelroute1.jpg

Wandelroute2.jpg

Wandelroute3.jpg

Wandelroute4.jpg

Wandelroute5.jpg

Wandelroute6.jpg

Wandelroute7.jpg

Wandelroute8.jpg

Wandelroute9.jpg

Wandelbrochure Natuurgebied Langstraat

De wandelbrochure “Natuurgebied Langstraat” - uitgegeven door de gemeente Waalwijk - kunt u voor € 1,-afhalen bij het Uitpunt Waalwijk welke gevestigd is in de bibliotheek in de Wilhelminastraat. 

Download PDF

Untitled1

For kids....

Speciaal voor kinderen heeft Staatsbosbeheer een rugzakje gemaakt voor een ontdekkingstocht door de Dullaart. In het rugzakje vind je allerlei spullen die je nodig hebt voor de opdrachten langs het laarzenpad. Je maakt kennis met de planten en de dieren die leven in de drassige weilanden, het ruige populierenbos en de petgaten. En je komt allerlei leuke dingen te weten over de geschiedenis van dit gebied.

Informatie: Rugzakje is te huur bij het Uitpunt Waalwijk, Wilhelminastraat 4a in Waawlijk. Kosten: € 2,50 per rugzakje
(+ € 12,50 borg).
Tip: laarzen, verrekijker.

Startpunt:
Informatiebord van Staatsbosbeheer aan de Kruisvaart in Sprang Capelle.

Natuurgebied
LANGSTRAAT
...een groene parel in het
Bookmark and Share

Contact

Disclamer

Colofon

Herfstblad1

>

>

>

>

>

>

>

omslagwandelgids1 Natuurgebied